Kuća ljudskih prava i demokratije, organizacije civilnog društva, građanke i građani, zahtevaju od skupštine Srbije da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ministara Bratislava Gašića, Nebojše Stefanovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Vulina.

Četiri ministra već godinama kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić grubo je povredio zakone Srbije odbijanjem saradnje sa Zaštitnikom građana i naknadnim neodgovornim odbranama takvog poteza. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pored činjenice da se priključio napadu na Zaštitnika građana i pokušao svesno da zvanične dokumente MUP-a predstavi kao „stavove i izjave pojedinaca“, morao je biti razrešen odmah čim se saznalo da je njegov doktorski rad plagijat. Krađa tuđeg intelektualnog dela predstavlja nepremostivu prepreku za obavljanje javne funkcije. Ministar pravde Nikola Selaković izazvao je svojim postupcima i zakonskim predlozima četvoromesečni štrajk advokata i paralizu pravnog sistema u zemlji. Pored toga, razrešenje Selakovića preporučila je i direktorka Agencija za borbu protiv korupcije. Preporuke ovog nezavisnog tela moraju biti ozbiljno razmotrene i po njima bi trebalo da se postupi, ukoliko se želi uspostavljanje vladavine prava u Srbiji.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin napravio je ogroman broj zakonskih prekršaja zbog kojih hitno mora biti razrešen sa funkcije. Poslednji u nizu je napad na Zaštitnika građana u emisiji na Studiju B 17. januara 2015. Podsećamo javnost da je ministar Vulin morao biti smenjen i zbog pokušaja pronevere skoro 2 miliona evra iz državnog budžeta koji se dogodio u njegovom ministarstvu, kao i zbog uvođenja prinudnog rada za korisnike socijalne zaštite.

Urušavanje vladavine prava, krivična dela i pokušaj rušenja nezavisnih institucija zahtevaju hitnu reakciju Skupštine Srbije. Parlamentarna demokratija i pravna država u Srbiji nikada nisu do kraja učvršćene. One se danas nalaze pod novim udarom, pre svega delovanjem ministara u Vladi Srbije. Skupština Srbije dužna je da se odredi prema ovakvom ponašanju izabranih funkcionera i da pokaže da je stvarno kontrolor izvršne vlasti. Odbijanje poslanika da pokrenu proceduru za smenu četiri ministra poslalo bi poruku javnosti da vladajuća većina stoji iza ovakvog delovanja. Sva odgovornost danas je na poslanicima Skupštine Srbije i oni moraju da pokažu da su dostojni funkcija na koje su ih građani izabrali.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:
– Građanske inicijative
– Beogradski centar za ljudska prava
– Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
– Helsinški odbor za ljudska prava
– Centar za praktičnu politiku
Centar za evroatlantske studije
Birodi
BIRN
NVO Millenium Kragujevac
Centar za razvoj neprofitnog sektora
Građanska akcija Lingva
Regionalni centar za manjine
Impuls Tutin
Urban In
Edukacioni centar Leskovac
Centar za ljudska prava Niš
Žene za mir Leskovac
BAZAART
Habče
Astra
Sandžački odbor za ljudska prava
Dragan Popović
Milan Antonijević
Sonja Biserko
Vesna Petrović
Maja Stojanović
Slobodan Georgijev
Miša Brkić
Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Pešić
Jelena Milić
Branislav Trifunović
Nikola Jovanović
Slaviša Lekić
Predrag Blagojević
Nikola Parun
Goran Miletić
Pavle Dimitrijević
Zoran Gavrilović
Gordana Igrić
Aleksandar Bratković
Aida Ćorović
Gordana Perunović Fijat
Aleksandar Kraus
Nina Živanović
Dejan Perić

5 Response Comments

 • Ivica BesenskiJanuary 30, 2015 at 4:00 pm

  Nesposobne ,neznalice upropastice i ono malo sto je ostalo u ovoj zemlji

  Reply
 • ZoranJanuary 30, 2015 at 4:38 pm

  Dali nemamo pouke da ne nabijamo nos tamo gde nam nije mesto.Zar nemamo drugih precih poslova nego navijati jedan za leve a drugi za desne.Zalosni smo i smesni.Srbin je bio od uvek naj pametniji i sve zna.Samo nazalost nije naucijo da pljune u sake.Stalno zelimo da budemo pacovi dok nas doktori politicari ispituju.Obozavamo da menjamo vlade,ministre,politicare i i i .Ne treba njih menjati nego sami sebe.Da naucimo da cenimo sebe i postujemo druge.Najvece prstr imamo na svetu.Jer stalno uperimo u nekog stalno nam neko smeta.Ljudi radite nemoj samo damislite,vruca vodaje davno izmisljena.

  Reply
 • Humanitarni centar "Duga"January 30, 2015 at 6:17 pm

  Podržavamo napred iznete zahteve

  Reply
 • Marija Vuković BiserkoJanuary 30, 2015 at 11:50 pm

  ako oni nemaju moralnu odgovornost i sami ne podnesu ostavke, podržavam apel da ih razreši Skupština i Vlada.

  Reply
 • Valon ArifiJanuary 31, 2015 at 12:03 am

  Aktivista Odbora za Ljudska Prava Presevo, Bujanovac

  Reply

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.