Centar za praktičnu politiku (CPP) objavio je predlog reforme javne uprave koji sadrži preporuke za organizacionu reformu državne uprave, unapređenje položaja nezavisnih tela, regulisanje prenosa javnih ovlašćenja i položaj javnih službenika.
Predlog možete preuzeti ovde: Predlog za refromu javne uprave

Predlog analizira 184 postojeća organa javne uprave (ministarstva, organi u sastavu ministarstava, službe Vlade, posebne organizacije, javne agencije, fondovi, javna preduzeća i nezavisna tela) i na osnovu analize predlaže kompletnu reorganizaciju javne uprave, uspostavljanje drugačijih organizacionih formi, jasnih pravila za osnivanje organa, kao i za nadzor njihovog rada.

Predlog daje preporuke i za jačanje kapaciteta javne uprave, uključujući rešenja za unapređenje upravljanja ljudskim resursima i izmenu postojećih propisa koji se odnose na javne službenike i njihov položaj, prava i obaveze. Jedna od preporuka je i regulisanje položaja nezavisnih tela, kao posebnih organa javne uprave, krovnim zakonom koji bi na jedinstven način regulisao ovu materiju.

Predlog daje i konkretna rešenja za racionalizaciju organa javne uprave. Na osnovu analize predlaže se formiranje 15 ministarstava, 24 organa u sastavu ministarstava (umesto sadašnjih 36) 21 posebne organizacije (umesto sadašnjih 60), 20 nezavisnih tela (umesto sadašnjih 23) i 19 javnih preduzeća na republičkom nivou (umesto sadašnjih 36).

Reforma javne uprave jedan je od preduslova izgradnje moderne, demokratske i pravne države. Dosadašnja praksa kozmetičkih reformi i zaklanjanja iza međunarodnih institucija kako bi se „opravdali“ reformski potezi možda donosi kratkoročnu dobit predstavnicima vlasti, ali dugoročno šteti celoj državi i ugrožava sistem u Srbiji. CPP se nada da će ovaj predlog pomoći otvaranju javne rasprave o reorganizaciji i reformi javne uprave u Srbiji počevši od razloga za reformu i strateških pravaca razvoja države i društva.

Za više informacija možete se obratiti Draganu Popoviću na e-mail dragan@policycenter.info ili na telefon 063 339 344.

2 Response Comments

 • Petrovic MilenaDecember 14, 2015 at 12:40 am

  kOMENTAR
  U poslednjem pasusu je sadrzano neko moje misljenje – to jes Vas stav i dobre analize i procene kuda se krece ovo drustvo i posledice koje se ne slute ali jednoga dana svi losi smerovi usmerenih tokova novca koji su nestali u bezdanu ,neke okolnosti vremenske kroz koje se pokrije neki fon i nepostojeci novac . Jaka mreza za prikrivanje cinjenica kao i blokada i sporenja pojedinaca koji na to ukazuju bez obzira i na trenutno vise rangirano mesto ipak ostaju nemocni . Manje grupe i preduzeca su sigurno olicenje ove drzave ,to je losa stvarnost a istinita to am izvela iz licnog iskustva posto moc ni polozaj nisam imala a htela sam istinu i zakon .

  Kant je kroz srpsko pravosudje i lokalne samouprave opovrgnt eto gde smo ,,Covek je slobodan ako ne mora da slusa drugog do zakon ” – on je osporen bices izlozen svim torturama ako se drznes da radis po zakonu nego -mi smo zakon i cinjenje samo na delu . Progon i diskriminacija na delu .
  Sve i sto se navodno prepise i uskladi retko sta ce zaziveti posto to manjina samo zeli .
  pozdrav,
  Vama i svima nama mislecoj grupi da uvek mozemo reci
  Dan je moj ! /A. S./

  Reply
 • ReginaFebruary 14, 2016 at 8:36 am

  Your’s is the ingnlliteet approach to this issue.

  Reply

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.