Centar za praktičnu politiku (CPP) objavio je predlog za uspostavljanje pojačane regionalne saradnje između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz formiranje Foruma za regionalnu saradnju.

Postojeći okvir regionalne saradnje prilagođen je velikom broju država jugoistočne Evrope i njihovim brojnim specifičnostima. Četiri države koje dele zajedničku prošlost (uključujući i nasleđe ratnih zločina i međusobnih ratova) i koje su nekada predstavljale jedinstven kulturni prostor imaju mogućnosti da u okviru te saradnje prodube svoje odnose i institucionalizuju pojačanu regionalnu saradnju. Pojačana saradnja među državama već postoji u Evropskoj uniji i upravo odražava različit stepen integracija koji se može postići u određenom momentu među državama.

Pojačana regionalna saradnja sprovodila bi se kroz osnivanje i delovanje Foruma za regionalnu saradnju. Forumi bi omogućili konstantnu razmenu iskustava i znanja koja u velikoj meri podiže životni standard i doprinosi njegovom ujednačavanju u regionu na višem nivou od današnjeg. Forumi takođe mogu omogućiti zajedničke akcije država regiona u ciljanim oblastima i zajednički nastup prema trećim državama.

Centar za praktičnu politiku identifikovao je pet oblasti sa kojima se može otpočeti proces pojačane regionalne saradnje: obrazovanje i nauka, kultura, omladinska politika, evropske integracije i zaštita ljudskih prava. Svaki od pet uspostavljenih Foruma sastojao bi se od predstavnika nadležnih ministarstava i imao bi na raspolaganju set mera u cilju podsticanja regionalne saradnje i njene potpune implementacije u strategije i politike država učesnica Foruma.

Detaljniji prikaz ciljeva, ovlašćenja i vrsti Foruma nalazi se u dokumentima na web stranici CPP-a regionalna saradnja. Centar za praktičnu politiku nastaviće da se zalaže za jačanje regionalne saradnje kroz izradu predloga praktičnih politika za rešavanje otvorenih pitanja i predloga mera za podsticaj saradnje u različitim oblastima društvenog i političkog života.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.