Centar za praktičnu politiku (CPP) objavio je predlog Strategije za integraciju albanske manjine u Srbiji u okviru svog programa Politika integracije.

Cilj Strategije je integracija Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u politički, društveni i ekonomski život Srbije. Strategija sadrži realne i izvodljive mere, ne dotičući otvorena pitanja koja se moraju rešavati u komunikaciji države i predstavnika Albanaca.

Rezultati Strategije bili bi povećano poverenje Albanaca u institucije Srbije, reforma političke i društvene elite juga Srbije, smanjenje predrasuda i poboljšanje ekonomske situacije u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Mere koje će dovesti do postizanja rezultata i ostvarenja cilja Strategije dele se na političke i mere socijalne inkluzije. Sve mere sprovodile bi se simultano i uz tesnu saradnju svih nadležnih institucija. Vlada Republike Srbije bila bi zadužena za implementaciju Strategije, dok bi sprovođenje i nadzor na realizacijom konkretnih mera bili delegirani odgovorajućim ministarstvima ili upravnim telima. Cela Strategija sa detaljnim obrazloženjem predloženih mera dostupna je na web stranici CPP-a: Strategija za integraciju albanske manjine u Srbiji.

CPP će u predstojećem periodu organizovati javnu diskusiju o predlogu i sprovesti kampanju javnog zagovaranja usvajanja i implementacije mera iz Strategije. Sve aktivnosti sprovodiće se u saradnji sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca.

Predložene mere otvorene su za javnu diskusiju i CPP poziva sve zainteresovane aktere društvenog i političkog života da daju svoj doprinos putem komentara, sugestija, kritika i dopuna predloženih mera. CPP stoji na raspolaganju svima koji su zainteresovani za dalju saradnju i zajednički rad na unapređenju Strategije za integraciju albanske manjine u Srbiji.

1 Response Comment

  • SousouFebruary 14, 2016 at 5:42 am

    +6Samo cu ovo potvrdit,da ne utroism neko vrijeme u pogresnom smjeru jer sam jos pod dojmom ovi veliki uspjeha Svjetskog Bosnjackog KongresaOvaj kvazi intelektualac ne prestaje da pjeni vrijedja i prijeti 1918 godinom valjda se nadajuci nekakvoj diktaturi,posto ne mogu nesto da se snadju u demokratiji.Smeta vam sto su Bosnjaci konacno poceli da zaokruzuju osnivanje po prvi put svojih institucija koje nece biti pod necijim diktatom i na koje necete moci da imate ama bas nikakvog uticaja.Nas predsjednik sve Bosnjackog kongresa za razliku od tebe ima puno medjunarodnih priznanja i nagrada i spada medju 50 najuticajnijih muslimana u svijetu.Jadni su oni kvazi intelektualci koji u nedostatku argumenata se bave nebitnim stvarima poput odijevanja,smeta vam valjda i istancano i ukusno odjeven a uz to jos i Bosnjak i zamisli Evropljanin obrazovan pametan stilski dotjeran medjunarodno nagradjivan,ali sta ces takvi ste vi Srbi.I jos nesto smeta vam sto se obnavljaju veze izmedju dva bratska naroda na Balkanu,vi bi vise voljeli da ih posvadjate pa da ondsa sa strane izvucete korist ali to vise nikada nece biti moguce,konacno su stvari postavljene na svoje mjesto kako to i treba da bude medju bracom.Ostaje vam samo da gledate posto ne mozete da uticete na procese koji se dogadjaju.

    Reply

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.