Centar za praktičnu politiku i organizacije članice Koordinacije civilnog društva u Sandžaku (Urban In, Sandžački odbor za ljudska prava, Kulturni centar Damad, Impuls, Flores, Nova vizija i Ženske inicijative Priboj) pozivaju Vladu Srbije da pokrene dijalog sa svim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji i pronađe najbolje rešenje za tenzije nastale tokom rada prethodnog ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića.

Organizacije civilnog društva pozdravljaju smenu Svetozara Čiplića i ministra vera Bogoljuba Šijakovića, ali istovremeno izražavaju duboko razočaranje ukidanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Novi ministri nadležni za ove oblasti dužni su da hitno uspostave kontakt sa svim zainteresovanim akterima društvenog i političkog života u Sandžaku i pronađu rešenje za političku krizu u tom području. Prva mera, koja bi pokazala dobru volju Vlade da pregovara, treba da bude odlaganje izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, raspisanih za 17. april.

Organizacije civilnog društva posebno pozdravljaju izjavu Muamera Zukorlića da je spreman na kompromis i dogovor koji bi doveo do rešenja prihvatljivog za sve strane, kao i poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se izbori odlože. Koordinacija u potpunosti podržava i zahteve Bošnjačke kulturne zajednice da se proveri poseban birački spisak i da se obezbedi potpuna kontrola izbornog procesa.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.