Koalicija za slobodu pristupa informacijama poziva Odbor za kulturu i informisanje Narodne Skupštine, da što pre uputi predlog za izbor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Na osnovu člana 30. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jedino je ovaj skupštinski odbor ovlašćen da pokrene postupak izbora. Aktuelnom povereniku prvi sedmogodišnji mandat ističe 22. decembra 2011. U slučaju da do tog datuma ceo postupak izbora ne bude dovršen, Srbija bi neko vreme ostala bez rukovodioca ove važne institucije. Ovu opasnost čini većom mogućnost da zbog (ne)zvaničnog početka izborne kampanje rad Skupštine bude blokiran.

Koalicija traži od Odbora da objavi spisak svih kandidata za ovu funkciju koje bude razmatrao, kao i podatke o njihovim kvalifikacijama.

Zakon dopušta mogućnost da aktuelni poverenik (Rodoljub Šabić) dobije još jedan sedmogodišnji mandat. Koalicija smatra da bi njegov ostanak na toj funkciji bio najbolje rešenje, imajući u vidu dosadašnje izuzetne rezultate ovog državnog organa u ostvarivanju prava na pristup informacijama, ugled u javnosti koji poverenik lično uživa, kao i prethodne ocene same Narodne skupštine o radu ove institucije.

GRAĐANSKE INICIJATIVE
KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA – YUCOM
TRANSPARENTNOST SRBIJA
UDRUŽENJE GRAĐANA ‘SRETENJE’, POŽEGA
CENTAR ZA MIR I DEMOKRATIJU
BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA
EDUKACIONI CENTAR, LESKOVAC
CENTAR ZA PRAKTIČNU POLITIKU
BEOGRADSKI CENTAR ZA BEZBEDONOSNU POLITIKU
CENTAR ZA UNAPREĐENJE PRAVNIH STUDIJA

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.