U četvrtak, 26. juna u 11 časova,u Medija centru Beograd (Terazije 3, II sprat) biće održana konferencija za štampu povodom najave prvog Festivala pod radnim nazivom “Mirëdita, dobar dan!”. Festival će na godišnjem nivou inicirati susrete i razmenu beogradske i kosovske scene, u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa Beograda i Prištine.

Glavna inspiracija za organizaciju ovakvog festivala su rad i dostignuća glumca Bekima Fehmiua, simbola mogućeg jedinstvenog kulturnog prostora, koji je i ranije samo incidentno bio prepoznat i cenjen.

Nakon konferencije za novinare, održaće se i okrugli sto o tome šta ovaj Festival treba da donese u pogledu poboljšanja međusobne saradnje između Beograda i Prištine, kao i o narednim koracima u uspostavljanju suštinski novog i kvalitetnog odnosa na relaciji Kosovo – Srbija.

Centralni deo Festivala će se po prvi put održati od 19 do 21. septembra u Beogradu, sa četiri dodatna dešavanja u toku godine, od kojih će dva biti u Srbiji, a dva na Kosovu. Planirano je da se ubuduće festival održava svake godine u junu mesecu.

Cilj ovih susreta jeste društveno, kulturno i političko približavanje Beograda i Prištine. Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa prištinskom kulturnom scenom – pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora itd.

Inicijatori Festivala su Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku iz Beograda i Integra iz Prištine, uz partnersku podršku ForumZFD za Zapadni Balkan i Fonda za otvoreno društvo iz Prištine.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.