Centar za praktičnu politiku (CPP) poziva sve državne institucije da na sistemski način rešavaju probleme na jugu Srbije umesto što reaguju na incidente i održavaju atmosferu straha upotrebom žandarmerije za uklanjanje jednog spomenika.

Vlada Srbije, kao i prethodne vlade, seti se Juga Srbije jedino kada se dogodi neki incident. Poslednji slučaj sa rušenjem spomenika borcima OVPBM uz upotrebu jedinica žandarmerije još jedan je pokušaj da se leče posledice umesto uzroka. U Srbiji postoji bezbroj bespravno podignutih građevina, uključujući i spomenike. Do sada nijedan nije srušen uz asistenciju žandarmerije ili uz aktivno učešće najviših predstavnika vlasti. Podsećamo da je bespravna gradnja jedini mogući pravni osnov za rušenje spomenika u Preševu.

Spomenici se, pravno ili bespravno, dižu ratnim zločincima, četničkim komandantima odgovornim za masovne pokolje u Drugom svetskom ratu, Hitlerovima gradonačelnicima ili svim poginulima u ratovima (među kojima je veliki broj zločinaca). Ovo govori da ne postoji jasna strategija niti politika Vlade koja bi uspostavila pravila u ovoj oblasti. Negovanje kulture sećanja mora da bude strateško opredeljenje Vlade koja bi u okviru strategije tranzicione pravde jasno propisala kakvi spomenici mogu da se dižu i kome. To bi bilo sistemsko rešenje kao odgovor na plimu spomenika i drugih obeležja čija je funkcija dalje raspirivanje mržnje i nacionalističkih strasti.

Vlada Srbije ne preduzima mere za integraciju Albanaca u srpsko društvo, ne rešava problem sa upotrebom službenog jezika i pisma, obrazovanjem na maternjem jeziku, zastupljenošću u organima javne vlasti i drugim, Ustavom zagarantovanim ljudskim pravima. Toleriše se govor mržnje u medijima, a legalno izabrani albanski predstavnici i njihovi stavovi se ignorišu.

CPP podseća Vladu Srbije da je predložio paket mera u okviru Strategije za integraciju albanske nacionalne manjine pre više od godinu dana. Ove mere mogu da budu polazna osnova za dalji dijalog o rešenju brojnih otvorenih pitanja na Jugu Srbije. Strategija se može naći na web sajtu CPP-a. Svako rešenje do koga se dođe dijalogom i sistematskim radom bolje je od upotrebe sile i angažovanja vojnih i polu-vojnih formacija u osetljivom području.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.