1800313_798086823586759_8558212880773668378_nU četvrtak, 4. 12. 2014. godine u Kući ljudskih prava i demokratije (Kneza Miloša 4) sa početkom u 12 časova, biće održana konferencija za medije, povodom zahteva udruženja građana za smenom ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Vulina, ponavljanje konkursa i utvrđivanje krivične odgovornosti.

Na konferenciji će govoriti:

Maja Stojanović, Izvršna direktorka Građanske inicijative

Milan Antonijević, Direktor, YUCOM

Aleksandar Bratković, Direktor, Centar za razvoj neprofitnog sektora

Dragan Popović, Direktor, Centar za praktičnu politiku

Predstavnik/ca Mreže pružalaca usluga socijalne zaštite Konekta

 

Zahtevi su posledica neregularnog konkursa za finansiranje programa u oblasti unapređenja sistema socijalne zaštite. Na konferenciji za medije će biti predstavljeni nalazi o neregularnosti konkursa i analizirane odluke ministra o prenameni sredstava i ukidanju konkursa.

Prilikom dodele novca iz budžeta organizacijama socijalne zaštite, Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja dodelilo je sredstva i onima koji ne ispunjavaju ni elementarne kriterijume. Iako ministar Aleksandar Vulin tvrdi da je konkurs prvi put bio transparentan, analiza Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, pokazuje da je veliki broj organizacija kojima su dodeljena sredstva jedva starije od konkursa, i da imaju identičan opis delatnosti. Nakon što je ukazano na nepravilnosti konkursa, ministar Aleksandar Vulin je rekao da će taj novac, ipak, biti uplaćen Fondu za lečenje retkih bolesti dece.

Gostujući u emisiji „Pressing“ televizije N1, profesor Fakulteta političkih nauka i član odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković, i novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev, ocenili su da preusmeravanje sredstava u Fond za lečenje dece u inostranstvu nije rešenje, niti ministar Aleksandar Vulin ima ovlašćenja da to učini, kao i da konkurs treba ponoviti, a da ministar Vulin treba da podnese ostavku.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.