Centar za praktičnu politiku (CPP) pozdravlja početak javne diskusije o sredstvima građana Srbije koje Vlada i druge državne institucije troše na Kosovo. Izjava ministra Gorana Bogdanovića od 14. marta 2011. godine prvi je korak u pokretanju te diskusije, ali takođe i povod za mnoga pitanja.

Prema istraživanjima Centra za praktičnu politiku u 2009. godini institucije koje su odgovorile na naša pitanja i dostavile nam podatke potrošile su oko 450.000.000 (četiristo pedeset miliona) evra na Kosovo. Posebno napominjemo da nedostaju podaci mnogih institucija koje se tek istražuju, a koje sasvim sigurno imaju velike izdatke za Kosovo (na primer Ministarstvo pravde, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, Telekom Srbije, Nacionalni park Šara itd).

Procena ministra Bogdanovića da se za Kosovo izdvaja oko 250.000.000 evra u direktnoj je suprotnosti sa prikupljenim podacima i sa njegovom izjavom od 27. oktobra 2008. godine, kao i sa izjavom šefa vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoja Mihajlovića iz avgusta 2010. godine, izjavom poslanika vladajuće stranke sa Kosova, Dragiše Đokovića iz oktobra 2008. godine i izjavom predsednika Republike Borisa Tadića iz aprila 2010. godine. Svi citirani funkcioneri govore o približno pola milijarde evra koje se troše godišnje na Kosovo, uključujući i samog Bogdanovića. Sve izjave dostupne su na sajtu www.kolikokostakosovo.info.

Centar za praktičnu politiku upozorava da prema do sada prikupljenim podacima za 2010. godinu, nema značajnijih smanjenja troškova za Kosovo, posebno ne u najvećim potrošačima kao što su PIO fond, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Nacionalna služba za zapošljavanje i pojedina ministarstva u Vladi Srbije. Štaviše, u 2010. godini, troškove su imale i agencije koje u 2009. godini nisu trošile na Kosovo (Agencija za regionalni razvoj, Agencija za privredne registre, Agencija za prostorno planiranje itd).

Građani Srbije imaju pravo da znaju na šta se troše sredstva koja oni izdvajaju za rad budžetskih institucija i kakva je kontrola trošenja. Pozivamo Vladu Srbije i sve institucije države da obezbede potpunu finansijsku transparentnost troškova za Kosovo i objasne svrhu trošenja.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.